Wednesday, January 30, 2008

Analytiker

Apropå analytiker. Det är svårt att veta vem man ska tro på när de flesta svänger som vindflöjlar och bara uttrycker de konsensusåsikter som råder f.n. Hittade tips om två duktiga konjunkturbedömmare som jag ska kolla upp: Per Arne Sandström och Yaleprofessorn Robert Shiller.

Min magkänsla är att börsen inte träffat botten än även om amerikapatienten nog snart börjar röra på sig.

Tuesday, January 29, 2008

Aktiestrategi del 2

Gick igenom kandidaterna jag hittat. Följande bedöms intressanta att titta vidare på:

- Trelleborg. Rätt fina siffror
- Kungsleden. Starka siffror men även lite osäkerhet gällande hur de byggs upp.
- NCC. Intressant med fin utdelning (som verkar ha någon form av engångskaraktär) samt P/S-tal på 0.25. Mycket fint förväntat P/E.
- Poolia. Fina siffror. Har rasat 58% på ett år.
- Broström. Fina siffror.
- RnB. Intressanta siffror som dock är lite motsägelsefulla och måste utredas mer.
- Midway. Fina siffror.
- OEM. Fina siffror.
- BE Group: Mycket starka siffror.

Hittade ingen information om följande företag:
Fast Partner
Transatl. B
Betting P.

Analys av IT-konsulten AddNode

AddNode är en IT-konsult noterad på Stockholmbörsens Small Cap. Aktiekursen är f.n 20,30 SEK. För innevarande år är P/S-talet beräknat till 0,5. Beräknade P/E-talet för 2008 är drygt 8 baserat på estimat från redeye på en nettomarginal på 6,5%. Den beräknade direktavkastning för 2007 ligger 5%, dessutom förväntas extrautdelning på 5% som nog delvis beror på att bolaget är överkapitaliserat med en kassa på 115 miljoner. Omsättningstillväxten förväntas vara låg de kommande åren men vinstmarginalen tros förbättras. Rapporten för Q4 2007 kvartalet kommer i februari.

Jämfört med t.ex. Sigma som jag sneglat lite på tidigare beroende på lågt P/S-tal (0,4), ger AddNode mer för pengarna om man jämför nyckeltal. Dessutom gissar jag att utdelningarna blir bättre i AddNode. Intressant att notera är att problembarnet Modul1 har liknande P/S-värdering som AddNode trots att vintern verkar vara för evigt i det bolaget. Om vi ändå pratar Modul1, tycker jag inte företaget som sådant är helt oävet p.g.a sin starka tekniska inriktning. Skulle kunna vara en munsbit för t.e.x. Acando att svälja även om det finns en stor risk med att förvärva ett mindre bolag till ett större i högkonjunktur när det är lätt att hitta nytt jobb.

Allt är dock inte solsken. Bolaget som sådant är lite spretigt och brukar inte nämnas bland toppvalen i branschen som enligt min uppfattning domineras av i fallande ordning HiQ, Connecta, KnowIT, Softronic, Acando och (av outgrundlig anledning) Cybercom. Dessutom tjänar man det mesta av sina pengar inom affärsområdet Industrial, vilket gör att jag misstänker att det kan finnas en konjunkturkänslighet. Det näst största affärsområdet Media går dessutom med förlust.

Men den avgörande frågan är hur IT-konsultbranschen kommer gå i stort och hur man kommer att tackla de sämre tiderna när de kommer. HiQ:s ledning talade nyligen om 3 ytterligare goda år, men jag har sett det svänga förut, och om man funderar på hur bisarrt mycket (ofta inkompetent) folk som strömmat in branschen kan det bli ett stålbad i vissa bolag som anställt folk till fantasilöner. Här gäller att bolag med rörliga lönemodeller troligen klarar sig bättre.

Vad gäller konkurrenterna Connecta och HiQ är de ansedda som kvalitetsbolag vilket beror på höga direktavkastningar, samt för superförtaget HiQ en nästan osannolik vinstmarginal. Troligen har de också högre omsättningstillväxt än AddNode.

Rekommendation:

Köp i intervallet <= 18 kronor
/ Ha kvar på observationslista.

Bolaget har en klar uppsida om man lyckas att fortsätta förbättra vinstmarginalerna och de höga utdelningarna (som delvis beror på överkapitalisering) lockar även kortsiktigt, men den låga projicerade omsättningstillväxten gör att t.ex. KnowIT kan vara mer intressant. Generellt är aktien troligen köpvärd på 2 års sikt förutsatt att konjunkturen i IT-konsultbranschen inte försämras. Om P/E-talet som projicerat når upp till 8 för 2008 år och utdelningarna fortsätter vara höga (kring 2 kr per aktie) borde det vara rimligt med ett P/E-tal på 12 vilket skulle sätta en riktkurs på 30 kronor. Problemet med P/E-talet är att det måste analyseras genom en konjunktur-cykel. I dagsläget har AddNode bland de högsta P/E-talen bland IT-konsulterna, vilket säkert beror på den höga direktavkastningen.

Om vi räknar på ett framtida negativt scenario att omsättningen skulle minska med 30%, bolaget visar röda siffror och P/S-talet skulle gå till krisvärderingen 0.2 skulle kursen rasa till 6 kronor.

Aktien kan handlas i ett stopp-loss scenario där vi utnyttjar den förväntade höga utdelningen för att minska storleken på ev. förlust. Aktien har stått emot den senaste tidens turbulens rätt bra och är endast ner 4% sedan årsskiftet. Om kursen skulle gå ned till 18 kronor innebär det ett projicerat P/E-tal på 6,5 och en förväntad direktavkastning i år på 11 %, då kan läget vara för bra för att motstå.

Monday, January 28, 2008

Aktiestrategi 2008-01-26

Jag jobbar f.n med att ta fram en kandidatlista med aktier parallellt med att jag följer utvecklingen på börsen. Dessa kandidater hittar jag genom att analysera nyckeltal. Nyckeltalen som jag fokuserar på mest är ”kurs / substansvärde”, direktavkastning, P/E och P/S. Jag undviker f.n. utvecklingsbolag med hög risk och branscher jag inte är insatt i, främst t.ex. läkemedel och energi. Därefter är planen att göra analyser på dessa aktier som kan leda till köpråd.

Kanditater (framvaskade baserat på P/E och direkavkastning genom att gå igenom eknonomidel i dagstidning):

AddNode.
KnowIT
Hiq
TietoEnator
Nocom
Eniro
Fabege
Trelleborg
Investor.
Boliden.
Kungsleden.
NCC.
JM
Swedbank.
Retail & Brands
Brinova
Broström
BE Group
Beijer Alma
Cardo
Fast Partner
Hemtex
KappAhl
Midway
Elekt Bk
Malmbergs
NOTE
OEM Int
Poolia
Prevas
Transatl. B
Betting Promo
PV Enterprise (haussas av löparn)

Jag ska nu studera ytterligare nyckeltal för dessa för att minska ned listan. Dessa nyckeltal hittar jag på di.se genom att använda analysverktyget under ”Wilkes vinnare”. Sedan blir det till att komplettera de bästa kandidaterna genom att läsa andras analyser (både från pros & joes), samt studera rapporter från bolaget.

Köp/ öka:

PartnerTech. Det är främst ett lågt P/S-tal + kurs / substansvärde i kombination med bra P/E och acceptabel direktavkastning som väckte mitt intresse för aktien. Horisonten för ägande av aktien är lång (1 till 3 år). Inom denna period borde aktien någon gång under perioden ha rört sig upp mot 50 kronor vilket ger en kurstillväxt på ca 40%. Dessutom bör direktavkastningen ligga mellan 2% - 8%. Legenden ”löparn” har också PartnerTech i sin portfölj så jag kommer med intresse följa vad han skriver om bolaget i sin blogg.

Har ingen strategi för sälj vilket är en svaghet men beror på att jag inte tror att aktien kan värderas mycket lägre men saker kan ju hända så jag ska nog lägga in en stopp-loss på 25 kronor (fråga mig inte varför just där). Dessutom har aktien stått bra under raset i januari och t.o.m. bildat en högre botten med 30 dagars mellanrum även om kurssvängningarna och volymerna varit ganska låga under perioden. Fundera på att öka innehavet med ytterligare 400 aktier om börsoron driver ned kursen i intervallet 30 – 33 kronor.

Kommentarer från senaste perioden:

Jag är glad att jag inte köpte Boliden som rasat på senare tid trots P/E-tal på 4. Jag har dock kvar företaget på min observationslista.

Mina innehav per 2008-01-26

400 PartnerTech. Förvärvade i januari 2008 till styckepris på 34,95 inklusive courtage.

Dessutom finns ca 315 000 SEK att tillgå i depån.
Totalt depåvärde uppgår till ca 330 000 SEK.

Investeringsfilosofi

Jag tar nu mina första stapplande steg vad gäller investeringar så det gäller att ha rätt attityd. Jag har mycket att lära. Fram till i november i år hade jag alla mina pengar på ett 0-ränte-konto, idiotiskt men det har varit så fullt upp med annat. Nu har jag dock tid att fokusera och mitt mål är att göra mer rätt än fel, långsiktigt. Jag har sparat ihop en hyfsad summa pengar genom lönearbete, och detta sparande fortsätter oavsett hur investeringarna går.

Vad gäller investeringar premierar jag aktier över fonder dels för att jag tycker det är en roligare intellektuell utmaning att själv placera i aktier, men framförallt att det faktum att flexibiliteten är större. 3 dagar för att få en fondorder att gå igenom i dagens supersnabba börssvängningar känns knappast speciellt attraktivt. Dock är jag öppen för ev. fonder vad gäller t.ex. BRIC-länder eller Indien eftersom det är alldeles för riskfyllt och bökigt att agera på dessa marknader från periferin.

Jag kommer bygga mina investeringar på fundamental analys, men ta teknisk analys till hjälp för att försöka pricka in köp på rätt nivåer samt säkra vinster m.h.a. av stop-loss som baserar sig på stödlinjer. Dessutom är jag intresserad av system som utnyttjar kurssvängningar hos aktier (som jag tror på baserad på fundamental analys). Problemet är bara att jag i dagsläget känner att min kassa är för liten för att köpa så många handelsposter som krävs för att systemet ska fungera. Dock ska jag möjligen försöka ”simulera” användet av ett system för att sprida ut inköp och försäljning i aktier som jag ligger tungt i.

Jag ska dessutom se till att utveckla mina investeringskunskaper. Jag skulle t.ex. gärna lära mig mer om W. Buffets principer för investeringar som jag redan bekantat mig med ytligt